Kandungan Vitamin dan Mineral Dalam Alfalfa

Alfalfa merupakan tanaman yang kaya dengan pelbagai khasiat. Ia juga dikenali sebagai "Raja Segala Tumbuhan". Alfalfa dikatakan dapat merawat dan mencegah pelbagai penyakit, dan juga untuk kesihatan yang berpanjangan. Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. .

Untuk mengetahui 7 Khasiat Utama Alfalfa Complex Shaklee sila klik SINI

Untuk mengetahui perbezaan Alfalfa Complex jenama Shaklee sila klik SINI

Untuk mengetahui Siapa yang Perlukan Alfalfa Complex Shaklee sila klik SINI
Antara kandungan vitamin dan mineral yang terdapat dalam alfalfa ialah:

Vitamin A 
 • Vitamin A penting untuk penglihatan yang baik, sistem imun yang sihat, membina ketahanan badan terhadap jangkitan / penyakit terutamanya dalam saluran pernafasan, menggalakkan pertumbuhan sel dan kulit yang sihat.. 
 • Vitamin A membantu mata menyesuaikan diri dengan perubahan cahaya dan dapat membantu menjaga mata kita.
 • Vitamin A bersifat antioksidan yang dapat meneutralkan radikal bebas dalam badan yang menyebabkan kerosakan tisu dan sel.
Vitamin E
 • Vitamin E melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara.
 • Vitamin E menjaga kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot, memperbaiki fungsi imun, menguatkan otot di dalam badan, membantu membawa nutrien ke sel-sel, membantu menguatkan dinding pembuluh darah dan membantu fokus mata.
Vitamin U
 •  Vitamin U dapat menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
Vitamin B6 
 • Vitamin B6 dapat membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak.
 • Vitamin B6 dapat menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
Vitamin K 
 • Vitamin K penting bagi pembekuan darah, penting dalam fungsi hati, menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
Vitamin D 
 • Vitamin D mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
Kalsium 
 • Kalsium dapat membina dan mengekalkan tulang dan gigi, membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, dan melegakan saraf.
Zat Besi
 • Zat besi amat diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.
Kalium
 • Kalium adalah perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk mencerna atau mengurai lemak.
Fosforus
 • Fosforus diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
Klorin (klorida) 
 • Klorin (klorida) merupakan elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan, mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
Sodium 
 • Sodium membantu mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
Silikon Magnesium 
 • Silikon magnesium dapat membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Lain-lain keistimewaan alfalfa pula ialah:-

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) dan membantu dalam penyusuan ibu.


AWAS!!!!
Tidak semua alfalfa adalah sama, alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tidak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Complex Shaklee diperbuat daripada tanaman alfalfa (bahagian daun) bermutu tinggi yang ditanam di California, secara organik dan bebas dari pestisid, herbasid, dan hanya menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia.


* Alfalfa Complex Shaklee sangat popular di kalangan mereka yang ingin menurunkan berat badanmengekalkan berat badan idealproses detoks (membuang toksin dalam badan), mencantikkan kulit, dan pelbagai lagi manfaat lain.

Alfalfa Complex Shaklee hanya berharga RM53.75 (330 biji) dan RM 97.50 (700 biji).

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. SHAKLEE Independent Distributor (SID 1175809)


Dengan setiap pembelian anda akan mendapat konsultasi dan tips eksklusif percuma dari saya. Sila hubungi:

WhatsApp/Telegram: 019-3464793
Email: missnick84@gmail.com

Personal FB: Nik Azidah
FB Page: Cantik Sihat by MissNick


Untuk mendaftar sebagai pengedar Shaklee sila klik SINI

Untuk melihat senarai harga bagi setiap produk Shaklee sila klik SINI

No comments:

Post a Comment